Kies jij voor een insectenhotel?

Een insectenhotel in je tuin plaatsen, is een goed idee voor iedereen die de natuur een warm hart toedraagt! Waarschijnlijk is het bij iedereen inmiddels wel bekend dat het niet zo goed gaat met veel insectensoorten. Er zijn er steeds minder van. Wil je ze een handje helpen, dan kan dit met een insectenhotel. Zo zorg je ervoor dat er in jouw tuin of bij jouw huis een plekje is waar zij kunnen schuilen en leven. Natuurlijk is het maar een bescheiden bijdrage, maar alle kleine beetjes helpen en als iedereen een beetje doet, bereiken we met elkaar een groot resultaat!

Waarom is een insectenhotel nodig?

Vroeger leerden we eigenlijk allemaal dat de natuur zichzelf wel kon redden, op de bedreigde diersoorten na dan. Wat is er veranderd, waarom hebben insecten nu opeens een insectenhotel nodig om gemakkelijker te kunnen overleven? Er zijn verschillende redenen waarom deze kleine beestjes het steeds moeilijker hebben. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de gevolgen die verschillende soorten landbouwgif en onkruidbestrijders hebben op deze diertjes. Hierdoor hebben velen de dood gevonden en dat maakt het lastiger om een gezonde populatie in stand te houden. Maar dat is niet het enige probleem, de leefomgeving is ook veranderd en dat maakt dat een insectenhotel zo goed van pas komt. De leefomgeving is veranderd doordat:

  • er steeds meer bebouwing komt
  • mensen steeds minder planten in de tuin hebben staan
  • tuinen veel te netjes opgeruimd worden

Dat er steeds meer bebouwing komt, daar kunnen we persoonlijk natuurlijk weinig aan. Nederland is nu eenmaal een dichtbevolkt land. Maar aan onze tuinen kunnen we natuurlijk wel zelf wat doen. Waar mensen in het verleden vaak groene tuinen hadden, kiezen nu steeds meer mensen voor grint of tegels, omdat ze dit mooier vinden lijken. En mensen die wel planten in de tuin hebben staan, ruimen hun tuin veel te netjes op. Dat brengt voor insecten problemen met zich mee, die jij deels op kunt lossen door het plaatsen van een insectenhotel.

Een eigen huis

Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat wat wij als afval of rommel zien, voor insecten vaak een perfecte schuilplaats of woonplaats biedt. Je kunt er daarom voor kiezen om gewoon wat dode planten in je tuin te laten en afgevallen bladeren en takken te laten liggen, maar je kunt ook een insectenhotel plaatsen. Dan kun je alles toch zo netjes maken om jouw huis als jij zelf prettig vindt, terwijl je de beestjes wel van een leefruimte voorziet. Waarom zou je dit nu willen en insecten helpen met een insectenhotel? In de eerste plaats omdat het heel nuttige beestjes zijn, sommige insectensoorten zorgen bijvoorbeeld voor bestuiving van je planten, andere eten bladluis. Zo helpen deze diertjes jou dus in je tuin! In de tweede plaats omdat ze zelf weer voeding zijn voor bijvoorbeeld egels en vogels, dieren die jij ook graag rond je huis wilt hebben! Met andere woorden, er ontstaat zo een goed evenwicht tussen verschillende diersoorten in jouw tuin. Koop daarom een mooi insectenhotel bij Vogelhuisjes.nl en help de natuur een handje!