Welke verzekering sluit je af bij het huren van een woning?

Bij de aankoop van een nieuwe woning wordt er vaak een verzekering afgesloten tegen schade en/of diefstal. Wanneer je een huis huurt, gelden er andere regels. Veel verzekeringen vallen dan onder verantwoording van de verhuurder, maar als huurder zul je je ook moeten verzekeren. Dit wordt vaak door de eigenaar zelf bepaalt. We bespreken hieronder een paar verzekeringen die je als huurder zelf af kunt sluiten.Een inboedelverzekering


Ook al huur je een huis, het is dan verstandig om een inboedelverzekering te nemen. Deze verzekering beschermt jouw inboedel tegen schade, verlief of diefstal. Deze bezittingen zitten niet aan de woning vast en is daarom geen verantwoordelijkheid voor de verhuurder. Mocht er toch wat met je inboedel gebeuren, ben je tenminste verzekert.


Een brandverzekering


In eerste instantie zou je denken dat een brandverzekering alleen voor de verhuurder verstandig is om af te sluiten, wegens brandschade aan de woning. Toch kan het voor de huurder ook geen kwaad. Door als huurder een brandverzekering af te sluiten, ben je verzekert tegen brandschade van je inboedel en deze kan dan worden vergoed. In dit geval is het dus voor zowel de verhuurder als huurder verstandig om een brandverzekering af te sluiten.Een glasverzekering


In overleg met de verhuurder kun je vragen of het nodig is om een glasverzekering af te sluiten. Indien de verhuurde geen glasverzekering heeft, is het verstandig om deze zelf af te sluiten. Je bent dan gedekt voor eventuele schade aan de ramen van je woning. Kijk dit goed na in je huurovereenkomst, om zo onverwachtse kosten te besparen.


Een opstalverzekering


Bij een opstalverzekering is de woning en de daarbij horende onroerende goederen gedekt tegen schade. Dit is een verzekering die bij het huis zelf hoort en daarom de verantwoordelijkheid voor de verhuurder. Als huurder hoef je deze verzekering dus niet af te sluiten.


Alles in een keer


Als huurder zou je ook een woonverzekering af kunnen sluiten. Zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering zit hierbij inbegrepen. Ook kunnen een brandverzekering en glasverzekering hierbij inbegrepen zitten. Zo heb je als huurder één verzekeraar en één verzekering waarin alles gedekt is. De opstalverzekering zit hier ook bij inbegrepen, terwijl je hier als huurder niet verantwoordelijk voor bent. Toch als de premie voor deze verzekering lager uitvalt dan alle verzekeringen los bij elkaar opgeteld, is dit wellicht een betere keuze. Kijk in ieder geval altijd goed in je huurovereenkomst wat al verzekerd is en bepaal voor jezelf wat jij genoodzaakt vindt om zelf nog te verzekeren.