Zo onderhoud jij je houten tuinmeubelen

houten bank voor buiten

Dit artikel gaat over het onderhoud van je houten tuinmeubelen. Die meubels zijn een geweldige aanwinst voor je tuin. Zoals zo’n mooie houten bank voor buiten. Het zijn natuurproducten tussen al het groen in je tuin. Vaak staan ze buiten in zon en regen. Ze zijn doorgaans stevig gebouwd en gaan vele jaren mee, maar vereisen daarvoor wel regelmatig onderhoud. We richten ons hier op de hardhouten tuinmeubels. Eerst hebben we het over meubels die nog zo goed als nieuw zijn en vervolgens over enigszins aangetaste meubels.

Halfjaarlijks onderhoud

Aanbevolen wordt om hardhouten tuinmeubelen twee keer per jaar een onderhoudsbeurt te geven. Het beste is in maart en september. Waaruit bestaat die behandeling? De stappen zijn de volgende:

  • Als het hout zich behalve wat te zijn verkleurd verder in prima staat bevindt, maak je de meubels schoon. Gebruik daarvoor een zachte borstel en een speciale reiniger voor tuinmeubels.
  • Het gebruik van een hogedrukreiniger is uit den boze. Daarmee beschadig je namelijk de waslaag dat hout van nature heeft.
  • met een borstel voorzie je de meubels, die inmiddels goed schoon zijn, van een flinke laag tuinmeubelolie.
  • Die olie laat je een kwartier lang inwerken. Daarna ga je met droge doek over de meubels heen.

Zo blijft ook je fraaie houten bank voor buiten in een goede conditie.

houten bank voor buiten

Aangetaste tuinmeubels

Als de tuinmeubels wat zijn aangetast, dan wordt de behandeling als volgt:

  • Tuinmeubels die zijn verweerd, reinig je eerst met een stevige borstel.
  • Volg de aanwijzingen op de verpakking en verdun de houtreiniger. Met een schuurborstel breng dat op de meubels aan. Voor naden en lastige hoeken neem je een platte kwast.
  • Laat de houtreiniger zo’n 10 minuten inwerken. Daarna ga je er met een stevige borstel overheen. Ter afsluiting spoel je de meubels schoon.
  • De meubels laat je dan 24 uur drogen. Als het resultaat er goed uitziet, behandel je ze met tuinmeubelolie. Laat dat een kwartier lang intrekken.